Blog

DigitALL Lab

Stel, je hebt als culturele instelling een idee voor een digitaal project dat je in het najaar wil concretiseren. Dan is het DigitALL Lab wellicht iets voor jou!

🚀 DigitALL Lab is een driedaagse workshop-reeks waarin je onder leiding van onze kennispartner Art-up werkt aan het uitdenken en concretiseren van je plan. Voor de uitvoer kun je financiële steun (t/m 250.000 euro) aanvragen bij Cultuurloket DigitALL.

🚀 Voor wie? Voor culturele instellingen die met digitale technologie aan de slag willen om het contact met het publiek te versterken. Instellingen moeten binnen een van onze aanvraag-categorieën vallen.

DigitALL Lab Groningen | 3 sep t/m 5 nov (10 – 17:00 uur) | Deelname is kosteloos, aanmelden uiterlijk 20 augustus.

Cultuurloket DigitALL is een tijdelijk programma dat met kennisdeling en financiële steun de cultuursector versterkt. Wij zijn een samenwerking van het Cultuurfonds, Fonds 21, VSBfonds, VandenEnde Foundation, VriendenLoterij, Cultuurbeleid | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gemeente Amsterdam, Stichting ZABAWAS en Stichting Elise Mathilde Fonds. Met kennispartners Art-up, DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie en Cultuur+Ondernemen.

Advies cultuurnota’s gemeente en provincie Groningen 2025-2028

De Kunstraad heeft de gemeente en de provincie Groningen geadviseerd over de aanvragen van culturele instellingen voor de cultuurnota in de periode 2025 – 2028. Dit cultuurnota-advies is tot stand gekomen in een gedegen en zorgvuldig proces. Met alle aanvragen hebben we opnieuw inzicht gekregen in de initiatieven die we de komende jaren in Groningen kunnen verwachten. Een bijzondere positie waarbij wij volmondig kunnen zeggen dat ons mooie voorstellingen en spraakmakende activiteiten te wachten staan.

Advies
In het advies staan de kaders en werkwijze toegelicht, delen we een aantal inzichten en aanbevelingen plus een integraal advies. Tenslotte vind je hierin een totaaloverzicht van alle aanvragen (inclusief advies over subsidiehoogte) en de individuele instellingsadviezen terug.

Verschillende categorieën
Vanuit de kadernota’s 2021-2028 ontvangen 23 instellingen een toekenning voor acht jaar. Op de aanvragen van deze ‘categorie I’-instellingen heeft de Kunstraad een reflectie uitgebracht, zonder financiële vertaling.

Daarnaast zijn 62 aanvragen van instellingen beoordeeld die in aanmerking hoopten te komen voor een bijdrage in 2025-2028 (‘categorie II’), inclusief advies voor subsidiehoogte.

Subsidieplafond
Aangezien de mogelijkheid bestond dat het subsidieplafond verhoogd zou worden gedurende het adviestraject, is door de gemeente en provincie Groningen geen financieel kader meegegeven tijdens het beoordelingsproces. Bij beide overheden is in de aanloop naar dit advies meer budget vrijgekomen: bij de gemeente Groningen 500.000 euro per jaar meer en bij de provincie Groningen 1,3 miljoen euro per jaar extra. De uiteindelijke subsidieplafonds zijn als volgt:

Ruimte voor vernieuwing
Met het extra budget van de gemeente en de provincie Groningen is het mogelijk om naast de iconen en instellingen die al eerder in de cultuurnota zijn opgenomen, ook een flink aantal nieuwe instellingen toe te laten treden. Bij de provincie kunnen alle 35 positief beoordeelde instellingen gehonoreerd worden, waaronder 13 nieuwkomers.

Bij de gemeente Groningen vallen ondanks het extra budget toch nog 2 tot 3 organisaties helaas af vanwege onvoldoende budget, terwijl ze wel een positief advies hebben gekregen. Van de 22 positief beoordeelde aanvragen zijn 9 nieuwkomers.

Een gezond cultureel ecosysteem vraagt om doorstroming en vernieuwing. Hoe pijnlijk dit ook is voor de organisaties die nu buiten de boot vallen. Met bovenstaande resultaten zien we dat er ruimte is voor vernieuwing in het cultuurbeleid van Groningen. Iets om trots op te zijn!

Hier onder kunt u het adviesrapport Vele kunsten op goede grond over de cultuurnota’s van de gemeente en de provincie Groningen 2025-2028 downloaden.

Evaluatie Snelloket

In het najaar van 2023 opende de Kunstraad Groningen opnieuw twee rondes van het Snelloket Cultuur om nieuwe aanvragers op een toegankelijke manier kennis te laten maken met het subsidieproces. Er zijn vanuit dit loket 43 subsidies verleend.

Om het Snelloket te evalueren heeft de Kunstraad een enquête uitgestuurd onder de aanvragers. 34% hiervan heeft de enquête ingevuld. Hieruit bleek dat hoewel het loket beginnende cultuurmakers wilde aanspreken, de meeste respondenten al langer actief waren in het culturele veld. Het overgrote deel van de respondenten had al eerder subsidies aangevraagd, toch vond bijna 60% van de respondenten het Snelloket drempelverlagend werken. Zo schreef één respondent: “Ik heb op een toegankelijke manier op papier kunnen zetten wat mijn idee is en voel me door de toekenning zelfverzekerder over het vervolgen van het project en het aanvragen van vervolgsubsidies.” Het Snelloket bood cultuurmakers de mogelijkheid om pilots te ontwikkelen en nieuwe projecten te starten.

De Kunstraad onderzoekt nu of en hoe het Snelloket Cultuur in de toekomst vervolg kan krijgen. Zodra hier meer over bekend is, wordt dit op de website van de Kunstraad gepubliceerd.

Foto Stella Dekker Fotografie (ESNS 2023).

Ga naar de inhoud