Subsidieregelingen

Kunstraad Groningen verleent subsidies namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen en het college van gedeputeerde staten van de provincie Groningen.

Tweejarige Programmaregeling

De subsidieregeling is inmiddels gesloten, je kunt geen aanvraag meer indienen.

Deze regeling is bedoeld voor culturele instellingen die doorlopende en samenhangende culturele publieksactiviteiten organiseren die binnen een periode van twee jaar (2025-2026) worden gerealiseerd. Belangrijk is dat het programma een duidelijke samenhang kent en een aanvulling vormt op het bestaande culturele landschap in Groningen. Alle kunst- en erfgoeddisciplines komen in aanmerking voor subsidie.

De aanvraagprocedure loopt via de provincie Groningen, waarbij de Kunstraad adviseert over de aanvragen. In de Handleiding Tweejarige Programmaregeling en ook op de Subsidiepagina van de provincie Groningen vind je alle informatie over de voorwaarden, de criteria en het beoordelingskader.

De integrale commissie van de Tweejarige Programmaregeling 2025-2026 bestaat uit de volgende leden:

Strategisch adviseur cultuureducatie en cultuurparticipatie van fondsen, culturele veld en overheden. Schrijft, denkt mee over en geeft richting aan beleid en positioneringsvraagstukken. Is daarnaast projectleider van een amateurtheater initiatief in Utrecht. En voorzitter van verschillende subsidie commissies in het land.

Voorheen actief als (interim) programmaleider en secretaris bij verschillende fondsen, zoals het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en het Fonds voor Cultuurparticipatie

Auke is zelfstandig adviseur, redacteur en fondsenwerver in de film- en cultuursector. Hij begeleidt makers en organisaties bij het ontwikkelen van plannen.

Voordat Auke zelfstandig werd werkte hij onder andere bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Mediafonds en de Raad voor Cultuur. Hij is opgegroeid in Groningen, waar hij ook filosofie studeerde.

Jonathan is als festivalmaker actief in Friesland. Eerder werkte hij voor festivals als Noorderzon, Welcome to the Village en Explore the North. In 2022 richtte hij het nieuwe podiumkunstenfestival PAFFF op als onderdeel van ARCADIA, de opvolger van Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofdstad 2018. Een tweede editie van het festival heeft plaats gevonden in mei 2024.

Manager van de opleiding Creative Business bij NHL Stenden, onderzoeker Cultuur & Cognitie bij Rijksuniversiteit Groningen en freelance filmmaker en fotograaf.

Promoveert op onderzoek naar de effecten van kunst(receptie) op (beroepsmatige) creativiteit.

Maakte televisieprogramma’s over kunst, cultuur en natuur,  werkte als verslaggever voor regionieuws en cultuur bij o.a. Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Filosofie Magazine.

Kort eindredacteur voor VPRO’s 3voor12, marketing-adviseur bij Stadsschouwburg de Harmonie en hoofd communicatie bij Leeuwarder centrum voor de kunsten Parnas. Sinds enkele jaren lid van een culturele commissie bij de Provincie Fryslân.

Andrea studeerde in de jaren 90 MA Leisure and Tourism Studies in Leeuwarden (NL), Bilbao en Londen en werkt sindsdien als adviseur, curator en producent voor instellingen en festivals op het gebied van beeldende kunst en film.

Sinds 2014 is ze directeur van Stichting Media Art Friesland die het jaarlijkse LUNA Festival voor licht- en mediakunst in Leeuwarden maakt, regelmatig nieuwe projecten en festivals voor opkomende en internationale kunstenaars ontwikkelt en betrokken is bij internationale samenwerkingsprojecten met partners in o.a. Tunesië, Denemarken en Oostenrijk. Sinds 2024 is Andrea ook curator van lichtkunstfestival Lichtstadt in Feldkirch/Oostenrijk.

Eerder was Andrea als adviseur betrokken bij o.a. de Boekmanstichting, het Mondriaan Fonds, de Raad voor Cultuur en Kunst en Cultuur Drenthe.

Richard is o.a. werkzaam als Artistiek Leider Conservatorium Haarlem, hij is directeur/oprichter Haarlem Vinyl Festival en zelfstandig adviseur/consultant in het culturele veld.

Daarvoor was hij o.a. werkzaam als directeur ADE (Amsterdam Dance Event) en General manager conference ESNS.

Gośka is in eerste plaats klaveciniste en uitvoerend musicus van moderne en hedendaagse muziek. Zij geeft vele concerten in binnen en buitenland als soliste, kamermusicus en maakt ook deel uit van het Londense Riot Ensemble.

Tevens doceert zij modern klavecimbel aan het conservatorium van Amsterdam en is ook gepromoveerd binnen deze discipline.

Als initiator en artistiek leider van meerdere multidisciplinaire projecten heeft ze een actueel inzicht in de podiumkunsten van nu en de steeds wisselende dynamiek daarvan.

Zij werkt als freelance adviseur bij meerdere lokale en landelijke instellingen.

Daarnaast zijn ook de volgende subsidieregelingen beschikbaar:
Impulsregeling
Projectenregeling
Plusregeling Amateurkunst

Impulsregeling

De Impulsregeling is bedoeld voor Groningse kunstenaars die een ‘impuls’ aan hun artistieke ontwikkeling willen geven.

De Impulsregeling is bedoeld voor Groningse kunstenaars die een ‘impuls’ aan hun artistieke ontwikkeling willen geven. Het is een laagdrempelige regeling, specifiek bedoeld om jou als kunstenaar/maker een zetje in de rug te geven in je artistieke ontwikkeling. Je kunt een beginnende maker zijn die een eerste stap wil zetten in de opbouw van een culturele carrière maar de regeling is ook bedoeld voor de meer gevorderde maker die iets nieuws wil ontwikkelen.

Je komt niet in aanmerking voor deze subsidie als:

  • Je al ondersteuning ontvangt vanuit een meerjarige subsidie van de gemeente en/of de provincie Groningen.
  • De activiteit al heeft plaatsgevonden.

De subsidie is bedoeld om jouw artistieke ontwikkeling een impuls te geven. Denk aan:

  • Een meester-gezel traject om je vaardigheden verder te ontwikkelen.
  • Coaching of begeleiding door een professional.
  • Een brainstormsessie met kunstenaars van een andere discipline om een samenwerkingsproject op te zetten.
  • Deelname aan een artist-in-residence programma.
  • Experimenteren met nieuwe technieken.

Het belangrijkste criterium bij de keuze voor de activiteit is dat het een impuls geeft aan jouw artistieke ontwikkeling op de lange termijn.  De activiteit moet binnen zes maanden na de sluitingsdatum van de regeling plaatsvinden.

 

De bijdrage van de Kunstraad Groningen bedraagt maximaal 100% van totale kosten, tot een maximum van € 2.500 (inclusief btw indien van toepassing).

Het jaarlijkse subsidieplafond is vastgesteld op € 75.000 voor de periode 2025-2028. Dit bedrag wordt verdeeld over vier subsidierondes per jaar.

 

Aanvragen kunnen via de website van de Kunstraad Groningen online worden ingediend. Na het aanmaken van een Mijn Kunstraad account kun je een aanvraag indienen. Alle communicatie over je aanvraag verloopt vervolgens ook via deze online portal.

Je aanvraag moet de volgende onderdelen bevatten:

  • Een korte omschrijving van de activiteit, waarin je toelicht hoe deze activiteit bijdraagt aan je artistieke ontwikkeling. Je mag dit op papier aanleveren of in een kort filmpje van maximaal drie minuten.
  • Een financiële onderbouwing van de kosten.
  • Je cv als kunstenaar/maker.
  • Een document waaruit je woonplaats of vestigingsplaats blijkt.

De Kunstraad neemt binnen vier weken een besluit over je aanvraag. De toekenningen worden op de website van de Kunstraad gepubliceerd. Je wordt ook schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit via het online portal.

Om de subsidieaanvragen goed te kunnen stroomlijnen werken we met rondes. Elke ronde heeft een sluitingsdatum waarop je aanvraag binnen dient te zijn. De eerstvolgende rondes voor de Impulsregeling zijn:

1e ronde      1 september 2025
2e ronde      1 december 2025

 

Download de handleiding voor de impulsregeling
pdf Handleiding Impulsregeling


Projectenregeling

De Projectenregeling is bedoeld voor professionele kunstenaars of professionele organisaties die een project organiseren in de kunstensector waarbij artistieke kwaliteit centraal staat.

De Projectenregeling is bedoeld voor professionele kunstenaars en professionele organisaties die een kunstproject organiseren waarbij artistieke kwaliteit centraal staat. Het gaat hierbij om eenmalige of incidentele professionele kunst- en cultuurprojecten die een breed publiek in de gemeente en provincie Groningen bereiken. Daarnaast moet het project plaatsvinden in Groningen en aantoonbaar bijdragen aan de inwoners van de provincie.

Ben je niet gevestigd in Groningen? Dan moet je samenwerken met minstens één lokale partner. Om dit aan te tonen dien je bij je aanvraag een ondertekende intentieverklaring van die samenwerkingspartner mee te sturen.

Welke projecten komen niet in aanmerking?

  • Projecten van instellingen die een meerjarige subsidie van de gemeente en/of de provincie Groningen ontvangen.
  • Terugkerende activiteiten zoals jaarprogramma’s, series van activiteiten of festivals. Hiervoor verwijzen wij je door naar de Tweejarige Programmaregeling.
  • Reprises van al eerder ontwikkelde activiteiten.
  • Aanvragen die geïnitieerd worden door amateurkunstenaars of amateurverenigingen.
  • Projecten die al ondersteund worden vanuit het NPG of Toukomst.
  • Aanvragen voor permanente kunstwerken. Een bijdrage is alleen mogelijk voor activiteiten met een duidelijke begin- en einddatum.
  • Activiteiten die plaatsvinden in het kader van een opleiding of publicaties van wetenschappelijke werken en/of leermethoden.
  • Activiteiten die betrekking hebben op het cultureel erfgoed, voor zover deze primair gericht zijn op het conserveren en tonen van het verleden. Subsidie is alleen mogelijk wanneer de verschillende elementen van het verleden in een nieuw kader worden gevat en zo een eigen vitale betekenis krijgen.
  • Aanvragen voor boeken, CD’s en/of DVD’s. Voor boeken is een uitzondering op deze regel mogelijk als het een autonoom kunstwerk betreft.

Er kan worden aangevraagd voor projecten van alle kunstdisciplines, zolang het gaat om actieve kunstbeoefening, de activiteit openbaar toegankelijk is, het project artistiek onderscheidend en uitvoerbaar is en het van waarde is voor inwoners van Groningen.

Voorwaarden voor de aanvraag:

  • De subsidieaanvraag wordt tijdig ingediend, dat wil zeggen tenminste 13 weken voor het begin van de activiteit.
  • De aanvraag is in het Nederlands gesteld.
  • De activiteit vindt plaats in de gemeente en/of de provincie Groningen.
  • De activiteit is openbaar toegankelijk.
  • Het is verplicht om voor de activiteit entree te heffen, tenzij de aard van de activiteit dit niet toelaat. Licht dit dan toe in de aanvraag.
  • Bij het opstellen van de begroting is fair pay als uitgangspunt genomen.

Voor aanvragers die niet gevestigd zijn in de gemeente of de provincie Groningen geldt als verplichting dat ze voor de activiteiten waarvoor ze subsidie aanvragen één of meerdere lokale samenwerkingspartners hebben. Om dit aan te tonen dien je bij je aanvraag een ondertekende intentieverklaring van die samenwerkingspartner mee te sturen.

Het jaarlijkse subsidieplafond voor de periode 2025-2028 is €350.000 per jaar. Dit bedrag wordt in vier subsidierondes per jaar besteed. Met uitzondering van 2025: dan zijn er twee subsidierondes.

Per project wordt maximaal 1/3 deel van de werkelijk gemaakte noodzakelijke kosten gesubsidieerd, tot een maximum van €20.000 per aanvrager per jaar.

Je kunt je aanvraag online indienen via de website van de Kunstraad Groningen. Maak een Mijn Kunstraad account aan om de aanvraag te versturen en verdere communicatie te ontvangen.

De aanvraag moet het volgende bevatten:

  • Projectplan (inclusief marketing- en publiciteitsstrategie)
  • Begroting en dekkingsplan
  • CV’s van de belangrijkste medewerkers

Belangrijk: dien je aanvraag op tijd in!

Zorg ervoor dat je je aanvraag minimaal 13 weken vóór de start van je activiteit indient. Deze termijn staat los van de sluitingsdata van de subsidierondes.

Voorbeeld: je organiseert een theatervoorstelling die op 3 juli in première gaat. Dan moet je aanvraag vóór 3 april bij ons binnen zijn.

Waarom?

  • De aanvraagtermijn is minimaal 13 weken vóór de premièredatum – in dit geval vóór 3 april.
  • De eerstvolgende subsidieronde sluit op 1 mei. Je bent dan op tijd, maar de uitslag volgt pas begin juli, wat erg laat is gezien je premièredatum.

Tip: Dien je aanvraag liever nóg eerder in, bijvoorbeeld voor de 2e subsidieronde (sluitingsdatum 1 februari). Zo weet je sneller of je subsidie krijgt.

Kortom: 13 weken vooraf is het minimum, maar eerder indienen is beter.

Om de subsidieaanvragen goed te kunnen stroomlijnen werken we met rondes. Elke ronde heeft een sluitingsdatum waarop je aanvraag binnen dient te zijn. De eerstvolgende sluitingsdata voor de projectenregeling zijn:

1e ronde      15 april 2025
2e ronde      1 september 2025

De Kunstraad beslist binnen 13 weken na de sluitingsdatum van een subsidieronde over de aanvraag.
De toekenningen worden op de website van de Kunstraad gepubliceerd. Je wordt ook schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit via het online portal.

 

Download de handleiding voor de projectenregeling
pdf Handleiding Projectenregeling

Plusregeling amateurkunst

De Plusregeling amateurkunst is bedoeld voor amateurverenigingen of -kunstenaars in de gemeente Groningen die een project willen uitvoeren die anders is dan regulier.

De regeling is bedoeld voor amateurkunstenaars en -verenigingen in de gemeente Groningen die een  project willen uitvoeren die anders is dan regulier. Daarnaast kan het ook gaan om samenwerkingsprojecten met andere amateurkunstenaars, deelname aan een festival of niet-individuele deskundigheidsbevordering zoals scholing, workshops of trainingen. Het project moet bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de deelnemers.

Je komt niet in aanmerking als:

  • Het project behoort tot de reguliere activiteiten van de aanvrager.
  • Het project plaatsvindt in het kader van een opleiding.
  • Het project betrekking heeft op cultureel erfgoed en primair gericht is op conservering en tonen van het verleden.
  • Het project een aanvraag betreft voor boeken, cd’s of dvd’s (voor boeken is een uitzondering mogelijk als het een autonoom kunstwerk betreft).

 

De subsidie is bedoeld voor projecten die zich onderscheiden op het gebied van artistieke kwaliteit, participatie, samenwerking en/of scholing op niet-individueel niveau. De activiteit moet plaatsvinden in de gemeente Groningen.

Voorwaarden voor de aanvraag:

  • De aanvraag moet minimaal 13 weken voor de activiteit worden ingediend.
  • De aanvraag moet in het Nederlands zijn gesteld.
  • Minstens de helft van de actieve deelnemers moet in de gemeente Groningen wonen.
  • De aanvragende instelling heeft haar repetitieruimte in de gemeente Groningen.
  • De aanvrager moet gebruikmaken van deskundigen voor de uitvoering en dit toelichten in de aanvraag.
  • Er moet entree worden geheven, tenzij de aard van de activiteit dit niet toelaat.

 

 

De bijdrage van de Kunstraad Groningen bedraagt maximaal 2/3e van de noodzakelijke kosten, met een maximum van €15.000 per jaar per aanvrager.

Het jaarlijkse subsidieplafond is vastgesteld op € 85.000 voor de periode 2025-2028. Dit bedrag wordt verdeeld over vier subsidierondes per jaar.

 

Aanvragen kunnen via de website van de Kunstraad Groningen worden ingediend via de Mijn Kunstraad portal. Alle communicatie over de aanvraag verloopt via deze online omgeving.

Je aanvraag moet bestaan uit:

  • Een inhoudelijke toelichting (projectplan) inclusief marketing- en publiciteitsplan.
  • Een begroting en dekkingsplan.
  • CV’s van de belangrijkste medewerkers.
  • Een deelnemers- en/of ledenlijst met postcodes van de deelnemers.

Zorg ervoor dat je aanvraag voldoet aan de gestelde criteria en dien deze ten minste 13 weken voor de start van de activiteit in.

Om de subsidieaanvragen goed te kunnen stroomlijnen werken we met rondes. Elke ronde heeft een sluitingsdatum waarop je aanvraag binnen dient te zijn. De sluitingsdata voor de Plusregeling amateurkunst van 2025 zijn:

1e ronde      1 november 2024
2e ronde      1 februari 2025
3e ronde      1 mei 2025
4e ronde      15 augustus 2025

De Kunstraad beslist binnen 13 weken na de sluitingsdatum over de aanvraag. De uitslag wordt op de website gepubliceerd en aan de aanvrager schriftelijk meegedeeld via de online portal.

 

Download de criteria voor de Plusregeling Amateurkunst
pdf Voorwaarden Plusregeling amateurkunst