Verhaal achter de aanvraag

Verhaal achter de aanvraag

Verhaal achter de aanvraag

Documentaire “Het leven is niet kort genoeg” van Joey Benistant

Als Joey Benistant (met Stichting Beeldlijn) in 2021 subsidie aanvraagt voor het maken van zijn documentaire: “Het leven is niet kort genoeg” kan hij niet vermoeden welke impact zijn project zal hebben. Anno 2023 weet hij dat wel: De docu levert hem 2 filmprijzen en een samenwerking met BNN op.

Dat laatste is iets waar hij als middelbare scholier al van droomde. Ooit iets maken voor BNN. Hij heeft dan inmiddels een camera waarmee hij samen met zijn vrienden ‘Jackass-achtige’ filmpjes opneemt. Vriend Matthijs die vaak de meest extreme stunts uithaalt van de hele groep wordt later zelf onderwerp van de documentaire. We volgen Matthijs en de vrienden in een verhaal waarin de worsteling met verslaving en de effecten ervan rauw zichtbaar worden. Uiteindelijk overlijdt Matthijs aan de gevolgen van zijn verslaving.

Joey wil met zijn documentaire het verhaal achter de verslaving laten zien. Ook omdat er nog veel onwetendheid bestaat met betrekking tot het onderwerp.

Met de docu heeft hij de ziekte, die verslaving is, onder de aandacht weten te brengen. Ook onder de jongere generatie. Met enige regelmaat wordt Joey uitgenodigd om over het onderwerp te komen spreken. Daaraan geeft hij graag gehoor.

Subsidies hebben er onder andere voor gezorgd dat Joey de documentaire heeft kunnen maken. Het belangrijkste pluspunt van subsidie vindt hij dan ook dat het artistieke vrijheid geeft. Dat is toch anders als er commerciële partijen bij betrokken zijn. Ook heeft het hem de mogelijkheid gegeven vakmensen uit de sector in te huren. Indirect hebben zij er dus ook profijt van. Zo stimuleert subsidie de culturele sector en geeft het ruimte voor vernieuwing.

Ondertussen is er ook alweer een idee voor een volgende documentaire. We wensen hem daarbij alle succes!

Ga naar de inhoud